Szekeres Nikoletta

elnök

Szekeres Niki vagyok, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum egyik alapító tagja Jeney Zoltán és Pompor Zoltán mellett, jelenleg az egyesület elnöki tisztségét látom el.

A PPKE-BTK magyar-kommunikáció szak elvégzése után elég hamar irodalommal kezdtem el foglalkozni (recenziók, kritikák, tanulmányok, interjúk stb.). Ez nem is csoda, mert körülbelül erre készültem tízéves koromtól, kivéve akkor, amikor épp biológus akartam lenni, bár emlékeim szerint jól megfért-e kettő egymás mellett is.

Az egyesület alapításánál leginkább az járt a fejemben, hogy csak legyen valami, mert a Békés Pálnak köszönhetően megalakult magyar IBBY, mire a 2010-es évek második felét kezdtük taposni, már nem úgy működött, mint a kezdetekben. Szerettem volna, ha Magyarország visszakerül a nemzetközi vérkeringésbe, újra IBBY tag lesz, ha az Év Gyerekkönyve Díj méltó rangra emelkedik, emellett számos már projekt járt a fejemben, amelyeknek tulajdonképpen mindnek ugyanaz a lényege: hogyan juttassuk el a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat a gyerekekhez és a szakemberekhez, hogyan inspiráljunk új kutatásokat a témában, és adott esetben hogyan fűzzük össze a kanonizált és klasszikus irodalommal.
Jelen pillanatban az IBBY-vel egyre szorosabb a kapcsolatunk, részt veszünk a bolognai könyvvásrá szervezésében, minden évben viszünk Münchenbe sok-sok magyar kortárs gyerekkönyvet, igyekszünk a kiadók és szerzők, illusztrátorok munkáját támogatni.
Az Év Gyerekkönyve Díj jövőjét is szeretnénk biztosítani, a díjat a BOOKLINE (nemcsak anyagilag, hanem nagy reklámfelülettel is) és a PIM támogatja tavaly óta, illetve több programunk is halad előre (Írókat az iskolába, karácsonyi könyvgyűjtés, kárpátaljai könyvgyűjtés, HUBBY szakmai estek, konferenciák stb.).
Sok feladatunk van még, de engem mindig az visz előre, hogy a civil és önkéntes munka, bár néha nem egyszerű, de nagyon inspiráló, ugyanúgy, ahogy az elnökség és tagság közös munkájának fejlesztése is, amit még csak most tanulok, tanulunk, de ami remélem egyre többet jelent majd mindannyiunknak.